Hieronder treft u de tarieven en vrijstellingen aan voor erfbelasting (voorheen successierecht) en schenkbelasting in 2016

Cijfers erf- en schenkbelasting 2016

Hieronder treft u de tarieven en vrijstellingen aan voor erfbelasting (voorheen successierecht) en schenkbelasting in 2015.
Vrijstellingen erfbelasting 2016
Echtgenoten
€ 636.180
(met dien verstande dat pensioenrechten deze vrijstelling kunnen verlagen)
Ongehuwd samenwonenden mits
Tevens kunnen voor deze vrijstelling kwalificeren ongehuwden die:
  • beiden meerderjarig zijn;
  • een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd, op hetzelfde woonadres;
  • een samenlevingscontract hebben (of al vijf jaar samenwonen);
  • geen bloedverwanten in de rechte lijn zijn;
  • niet een andere partner hebben.
Zieke/gehandicapte kinderen
€ 60.439
Ouders
€ 47.715
Kinderen en kleinkinderen
€ 20.148
Alle andere gevallen
€ 2.122
Vrijstellingen schenkbelasting 2016
Schenking door ouders aan kind
€ 5.304
Eenmalig verhoogde vrijstelling ouder – kind
€ 25.449 aan een kind tussen 18 en 40 jaar of aan een kind ouder dan 40 jaar, als zijn echtgenoot of geregistreerd partner jonger is dan 40 jaar, te verhogen tot € 53.016 mits het bedrag wordt aangewend voor aankoop van een woning of een dure studie (kosten minimaal € 20.000 per jaar).*

In de aangifte voor de schenkbelasting dient een beroep op de vrijstelling te worden gedaan.
Overige schenkingen (ook aan ouders en aan kleinkinderen)
€ 2.122
* Als de schenking wordt gebruikt voor het betalen van (een deel van) de koopsom van eigen woning, wordt in de inkomstenbelasting de eigenwoningschuld verminderd met het bedrag van de schenking. Dit betekent dat voor dit gedeelte geen hypotheekrente kan worden afgetrokken. Kinderen die al voor 1 januari 2010 de eenmalige verhoogde vrijstelling reeds hebben gebruikt, kunnen tot het bereiken van de 40-jarige leeftijd in aanmerking komen voor een aanvullende eenmalige vrijstelling van € 27.570, als de schenking na 1 januari 2010 wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning en bij de aangifte een beroep wordt gedaan op de vrijstelling.
Kinderen van een ongehuwde ouder die niet de kinderen van diens partner zijn (zogenaamde quasi-stiefkinderen) worden op dezelfde wijze in de heffing betrokken als stiefkinderen. Hiertoe wordt voor de bepaling van aanverwantschap (art. 19 SW) de kwalificatie als partner gelijkgesteld aan het huwelijk, mits ingeval de samenwoning is verbroken, dit een gevolg is van overlijden.

Alle vrijstellingen zijn voetvrijstellingen: het meerdere wordt belast.
Tarief schenk- en erfbelasting
De schenk- en erfbelasting kennen hetzelfde tarief, de vrijstellingen verschillen echter. Het tarief is progressief wat tot gevolg heeft dat over de top van een schenking of erfenis een hoger tarief wordt betaald. Kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of andere het algemeen nut beogende instellingen zijn volledig vrijgesteld als en voor zover aan de verkrijging niet een opdracht is verbonden die aan de verkrijging het karakter ontneemt van te zijn gedaan in het algemeen belang en als de belastingdienst de instelling heeft gerangschikt als "algemeen nut beogend".

Het verrichten van schenkingen tijdens leven verkleint de nalatenschap waardoor bij overlijden minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Tarieven erf- en schenkbelasting 2016

Deel belaste verkrijging € 0 - € 121.903
tariefgroep 1
(partners / kinderen)
tariefgroep 1A
(afstammelingen in tweede of verdere graad)
tariefgroep 2
(overige verkrijgers)
10%
18%
30%
Deel belaste verkrijging € 121.903 – hoger
tariefgroep 1
(partners / kinderen)
tariefgroep 1A
(afstammelingen in tweede of verdere graad)
tariefgroep 2
(overige verkrijgers)
20%
36%
40%
De gegevens op deze bladzijden zijn met zorgvuldigheid samengesteld. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid indien een gegeven of cijfer niet geheel correct blijkt te zijn. Sommige gegevens kennen bovendien in de wet een uitvoeriger/ gedetailleerdere opzet.