Een nieuwe stap in je leven: samenwonen. Je vraagt je vast af of jullie nu een samenlevingscontract moeten sluiten?

Samenlevingscontract

Een nieuwe stap in je leven: samenwonen. Je vraagt je vast af of jullie nu een samenlevingscontract moeten sluiten. Ook om belasting te besparen wordt het steeds belangrijker dat je een notarieel samenlevingscontact hebt. Wat kan je allemaal regelen in een notarieel samenlevingscontract?
Regeling als je uit elkaar gaat
In het samenlevingscontract kan je afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat. Wie krijgt dan welke spullen? Vaak kunnen bij uit elkaar gaan rechtszaken worden voorkomen door deze zaken in een samenlevingscontract te regelen.
Regeling als één van beiden overlijdt
Partners die niet getrouwd zijn, erven niet automatisch van elkaar. Zij erven alleen van elkaar als er een testament of een samenlevingscontract is.
Belastingvoordelen
Bij het erven van je partner is het hebben van een notarieel samenlevingscontract een van de manieren om in aanmerking komen voor een grote belastingvrijstelling van € 603.600. Met een samenlevingscontract kunnen aanzienelijke belastingvoordelen behaald worden.
Nabestaandenpensioen
Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract verplicht om de partner aan te kunnen melden voor het partnerpensioen (nabestaandenpensioen).
Samen een huis
Naast een hypothecaire geldlening betaal je mogelijk jullie huis met eigen spaargeld of betaal je een verbouwing met spaargeld. Het is goed dit in een samenlevingscontract vast te leggen zodat bij overlijden of scheiding duidelijk is wie wat in het huis heeft gestopt.
Kinderen
Als er kinderen komen, gaat misschien één van de partners minder werken. Dit kan worden gecompenseerd door in het samenlevingscontract een inkomens- en/of alimentatieregeling vast te leggen. Zonder samenlevingscontract en testament is bij overlijden de overblijvende partner niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen. Met een samenlevingscontract en testament kan worden geregeld dat de kinderen pas erven als beide ouders zijn overleden. Als er sprake is van stiefkinderen is een goed testament en samenlevingscontract extra belangrijk.
Toekomst samen
Soms helpt een partner bij het opzetten van een bedrijf of maakt het huis bewoonbaar. In het samenlevingscontract kan met deze situatie op meerdere manieren rekening worden gehouden.
Een notarieel samenlevingscontract biedt je veel voordelen. Wij kunnen je helpen met een voor jullie gunstig samenlevingscontract.
Identificatie
Denkt u eraan om bij een bezoek aan ons kantoor een geldig identiteitsbewijs mee te nemen: paspoort, rijbewijs, vreemdelingendocument, of identiteitskaart.